Convenţional şi neconvenţional, la Gala Absolvenţilor UNArte

Gala Absolvenţilor, departamentului Modă – Design Vestimentar, va avea loc joi, de la ora 19.00, în Grădina Atelierelor Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design (Calea Griviţei, nr. 28).

Prezentarea de modă, din cadrul “Galei Absolvenţilor MODĂ UNArte 2018”, va propune o viziune artistică de abordare a veşmintelor, cercetate sub toate aspectele existenţei lor: de la moda prezentată pe catwalk, la hainele banale de zi cu zi, de la costumele pentru spectacole convenţionale la cele neconvenţionale, care dezvoltă forme efemere întâlnite în happeninguri şi performinguri, de la veşminte de supravieţuire socială la costume-obiect destinate muzeelor.

Tinerii absolvenţi vor prezenta pe podium şi pe ecran lucrările de Licenţă şi Master, coordonate de profesorii departamentului Modă – Design Vestimentar. Cu acest prilej, rectorul universităţii va decerna premiile Universităţii Naţionale de Arte studenţilor fiecărui program de studiu, se vor lansa competiţii naţionale şi internaţionale şi se vor acorda alte diferite distincţii.

Cea mai buna carte de vizita a centrului bucurestean de pedagogie artistică o constituie seria de importanţi maeştri ai artei naţionale şi universale care au căpătat o primă formare profesionala în cadrul Scolii de Belle Arte fondata, in 1864, de Theodor Aman si Gheorghe Tattarescu. Printre aceştia Brancusi, Victor Brauner, Paul Neagu, Ioan Andreescu, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Sabin Popp, Aurel Jiquidi si Lucian Grigorescu. Dintre absolventi, unii au ales sa se dedice in egala masura si unei cariere didactice, precum George Demetrescu Mirea, Francisc Sirato, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Karl Storck, Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, Oscar Han, Ion Jalea, Gabriel Popescu, Octav Grigorescu, Simion Iuca, Ion Bitzan, Cecilia Cutescu-Storck, Zoe Baicoianu si Mac (Mihai Filip) Constantinescu; concomitent, în sfera istoriei artei, esteticii si criticii de artă au activat personalităţi precum Alexandru Tzigara Samurcas, Eugen Schileru, Ion Frunzetti şi Vasile Dragut.

O seamă de expoziţii, dintre care unele cu participare internaţională, au loc în spatiul expozitional al Universitatii, situat in imediata ei vecinatate. Evenimentele organizate în cadrul UNAGALERIA sprijină în special proiectele novatoare pentru agenda curriculară sau activitatea extra-universitară a studentilor şi membrilor corpului didactic, contribuind la promovarea imaginii Universităţii.